
 
 

     
  

 
      

       
   

        
        

 
  

 
    

  
 

 
     

     
    

    
    

 
    

 
      

 
  

 
  

 
           
   

  
 

 
 

     
  

             
  

PERKINS FAQ 
PERKINS GRANT GENERAL QUESTIONS 

What is the minimum allocation to qualify to apply directly for a grant (i.e., apply without 
joining a consortium)? 

Secondary level local educational agencies (LEA) must qualify for a grant of at least $15,000 
under the formula to apply directly for their Perkins allocation, or they must enter into a 
consortium that meets the minimum allocation requirement. Applicants with an individual 
allocation of $15,000 or greater  must offer programs that meet the definitions of size, 
scope and quality as outlined below and in the New York State Perkins V State Plan . 

What determines eligibility for an LEA to apply for Perkins? 

If an LEA or BOCES generates an allocation of at least $15,000, they must also offer programs 
that meet the definitions of size, scope and quality outlined below: 

Size 
• Applicants must have a minimum of three NYSED-approved CTE programs of study in 

three different national career clusters. 
• Each NYSED-approved CTE program that applicants wish to 

http://www.nysed.gov/common/nysed/files/programs/career-technical-education/perkins-v-new-york-states-four-year-plan.pdf
https://careertech.org/career-clusters


          
   

     
 
 

 
 

 
          

     
 

 
  

 
  

   
     

  
 

 
          

  

  
 

    
 

    
 

 
     

     
  

 
        

    
  

 
 
 
 

  

• Incorporates challenging state academic learning standards and industry 
standards specific to each content area 

• Evidence of appropriate teachers’ certification and professional development 

How is the secondary allocation determined? 

The allocation is based on U.S. Census data that counts school-aged children at the district 
level. Since the formula is run using U.S. Census data, states do not have the ability to change 
allocation amounts.  See the Perkins legislation to see the federal definition of the formula 
(Section 131).  

Must grant funds be expended and liquidated by a certain date? 

All Perkins funds must be expended or obligated by June 30th of grant year and liquidated by 
August 31st of same year. For example, grant year 2021-22 funds must be expended or 
obligated by June 30, 2022, and liquidated by August 31, 2022. 

Can Perkins fund supplies or equipment that have previously been purchased through local 
funds? 

No. The use of Perkins money to fund for any expense that was previously funded with local 
school district or BOCES funds is considered supplanting. 

Are there parameters on how much a grant recipient can spend on specific budget lines? 

Yes. Below are the current limits placed on budget areas: 

• No more than 5% may be spent on administrative costs. 

PERKINS DATA QUESTIONS 
If the 

https://www.census.gov/data-tools/demo/saipe/#/
https://www.congress.gov/115/bills/hr2353/BILLS-115hr2353enr.pdf
http://www.nysed.gov/career-technical-education/cte-data
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program. Funding decisions are also directed by which program areas are identified as 

https://www.oms.nysed.gov/cafe/guidance/documents/FiscalGuidelinesforFederalandStateFundedGrants_UGG_Updates_062218_Bronze.pdf


  
 

    
  

  
 

 
 

 
   

   
   

  
 

   
    

  
  

 
    
 

 
      

   
  

 
    

   
 

  
 

    
   

  
 

   
  

   
   

 
       

     

What types of activities/duties are categorized as administrative? 

Administrative activities include, but are not limited to, grant development, grant monitoring 
and supervising local application activities, supervision of Perkins funded staff, evaluation of 
program effectiveness, data input, developing reports, payroll, providing technical assistance, 
clerical and accounting duties, and professional development for Perkins administrators. 

What is the ceiling on administrative costs associated with the grant? 

The United States Department of Education requires that, when taken together, the 
combined expenditures proposed for both indirect and direct administrative costs in a 



    
 

  
        

 
 

       
  

  

 
    

 
 

      
 

    
       

    
   

   
  

  
 

    
     

      

 
  

 
     

      
    
 

 

  
   

 
    

 
   

 

be funded if the need is articulated in the CLNA, new people hired for existing positions may 
not. 

PROFESSIONAL DEVELOPMENT, IN-SERVICE 
If a CTE Administrator wants to attend a conference can their travel and registration be 
funded with Perkins? 

An administrator may utilize Perkins funds for registration and travel to the conference, but 



     
 

   
      

    
 

  
 

    
  

   
    

 
      

   
   

   
   

 
 

 
 

    
    

   
     

 
 

    
    

   
    

 
  

 
 

  
 

   
 

 

 
 

Perkins funds can be used for materials, supplies, and fabricated parts that are necessary to 
carry out the grant.  The supplies purchased must represent the most current and relevant 
technology for that career field.  General supplies such as pens, paper and other items that 
are consumed or worn out with use are unallowable.  Items that are basic and required 
supplies of the program are also unallowable. 

Can Perkins funds be used for classroom consumable materials? 

Perkins may not be used for costs of consumable, routine, and general office and program 
supplies such as books, pens, paper, workbooks, sandpaper, and other items that are 
consumed or worn out. Exceptions for consumable supplies would be those supplies used 
specifically for career and technical education program improvement. 

Items that are used for day-to-day operation of the class and to maintain the program at its 
current level and have a lifespan of one year or more are allowable.  Examples include: 
replacement of existing equipment, safety glasses kept in the classroom, welding gloves, 
hammers, pliers, mixing bowls and measuring cups, hand towels and aprons, small power 
tools, small commercial grade kitchen appliances, weed eaters, prep tables, and power 
washers. 

Under what circumstances can food be funded with Perkins? 

Food items that are used specifically for career and technical education program 
improvement would be allowable, i.e., food supplies that are used for CTSO competition 
and/or WBL hours. 
The Culinary Arts program needs new tables and chairs for the classroom. Can these be 
funded with Perkins dollars? 

No, general purpose classroom furniture such as desks, chairs, filing cabinets, bookcases, 
computer workstations, etc., cannot be funded with Perkins. However, if items are specific to 
a CTE area, i.e., stainless steel prep tables for culinary classes or preschool lab tables and 
chairs, and not able to be used in general classes, they may be funded by Perkins. 

Can teacher or administrator memberships to professional organizations be funded by 
Perkins? 

No, memberships may not be funded with Perkins. 

If professional membership dues are included as part of the registration for a conference, 
can Perkins be used to fund the entire cost? 

No, Perkins cannot fund individual membership dues in professional organizations even when 
included in registration fees. 





     
   

 
     

 
   

   
 

 

The district is expected to secure all equipment to prevent theft or damage. Any stolen or 
damaged equipment must be replaced by the district but not with Perkins funds. 

Can funds be utilized for construction or remodeling of an outdated CTE classroom? 

No, Perkins funds cannot be used for construction, renovation, maintenance or other 
building modifications as these are considered capital improvements. New York State only 
approves minor remodeling for accessibility purposes under this grant. 


