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Charter School Guidance Q&A 

 

Definitions: 

School District of Origin:  the district in which the student was attending public school or was 

eligible to attend public school when the student became homeless. 

School District of Current Location:  the school district in which the student is temporarily 

residing, which must be different from the district of origin. 

Designated School District of Attendance:  the school district that is responsible for paying charter 

school basic tuition and providing transportation for students in temporary housing who are 

attending charter schools. This can be either the school district of origin or the school district of 

current location.   

 

Q: What obligations do charter schools have under the McKinney-Vento Act, the federal law 

outlining the educational rights of students in temporary housing? 



 

 

A: Charter schools are considered local educational agencies (LEAs) under the McKinney-Vento 

Act  and are required to appoint a liaison to help students in temporary housing and their parents. 

Under the Act, the liaison is responsible for ensuring that: 

 Children and youth in temporary housing are identified by school personnel and through 

coordination activities with other agencies; 

 Children and youth in temporary housing enroll in, and have a full and equal opportunity to 

succeed in, schools of that LEA; 

 Families, children and youth in temporary housing receive educational service for which 

such families and youth are eligible; 

 The parents/guardians of children and youth in temporary housing are informed of the 

educational and related opportunities available to their children and are provided with 

meaningful opportunities to participate in their children's education; 

 Public notice of the educational rights of children and youth in temporary housing is 

disseminated where such children and youth receive services, such as schools, family 

shelters, and soup kitchens; 

 Enrollment disputes are promptly mediated; and 

 The parent or guardian of a child or youth in temporary housing, and any unaccompanied 

youth, is fully informed of all transportation services, including transportation to the school 

of origin. (42 U.S.C. § 11432(g)(6)(A)).  

 

Q: Are students in temporary housing who attend charter schools required to designate a school 

district of attendance? 

A: Yes. Pursuant to state law, all students identified as homeless, including those attending charter 

schools, must complete a designation form, indicating the designated school district of attendance. 

(Education Law § 3209(2)(d)).  

 

Q: Who designates the 

-

http://www.oms.nysed.gov/stac/schoolage/schoolage_placement_summary/homeless/stac_202_form.pdf
http://www.oms.nysed.gov/stac/schoolage/schoolage_placement_summary/homeless/stac_202_form.pdf


 

 

A: After a student has been identified as homeless, a designation form or STAC



 

 

 

Q:  What are the responsibilities of the designated school district of attendance for a student in 

temporary housing who is attending a charter school? 

A:   

 Typically, the school district of residence is responsible for charter school basic tuition 

payments to charter schools. (Education Law § 2856(1)(a)). However, students experiencing 

homelessness do not have a district of residence because of their loss of permanent housing. 

The designated district of attendance is responsible for paying the charter school basic tuition 

for a student in temporary housing who is attending a charter school.  

 The designated district of attendance is responsible for transporting students in temporary 

housing who attend a charter school. If the district of origin is designated, it is required to 

provide transportation up to 50 miles each way. If the district of current location is 

designated, it is required to provide transportation subject to the mileage limitations 

applicable to permanently housed students in the district. (Education Law § 3209(4)). 

 

Q:  Will the designated district of attendance be reimbursed for the cost of charter school basic 

tuition paid for students in temporary housing? 

A: If the district of current location is designated as the district of attendance, it will be reimbursed 

the non-resident district tuition rate, pro-rated for the period of instruction while the student is in 

temporary housing. The reimbursement is processed through the STAC Unit and is initiated with the 

sending of the STAC 202 form to the State Education Department. If the district of origin is 

designated, there is no reimbursement available through the STAC process, and the STAC 202 form 

should not be sent to the State Education Department, although the form should be completed and 

retained by the charter school. 

 

Q: Will the designated district of attendance be reimbursed for expenses associated with transporting 

students in temporary housing to charter schools? 

A: Yes, districts are eligible for state transportation aid for allowable costs associated with 

transporting students in temporary housing. Districts will be reimbursed using the same 

transportation aid ratios as those used for permanently housed students. (Education Law § 3209(4)).  

 


